Sizin Yeriniz...Sizin Siteniz...
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


...sessizlik burada yok olsun...
 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 uyuşturucu maddelerinin sınıflandırılması (bunun konuyla bir alakası yok ama genede yayınlayım dedim)

Aşağa gitmek 
5 posters
YazarMesaj
timoty
Çalişkan Üye
Çalişkan Üye
timoty


Erkek
Mesaj Sayısı : 21
Yaş : 34
Nerden : iskilip
Rep :
uyuşturucu maddelerinin sınıflandırılması (bunun konuyla bir alakası yok ama genede yayınlayım dedim) Left_bar_bleue0 / 1000 / 100uyuşturucu maddelerinin sınıflandırılması (bunun konuyla bir alakası yok ama genede yayınlayım dedim) Right_bar_bleue

Kayıt tarihi : 16/12/08

Foruma Katkısı
Forum Katkı:
uyuşturucu maddelerinin sınıflandırılması (bunun konuyla bir alakası yok ama genede yayınlayım dedim) Mp25/25uyuşturucu maddelerinin sınıflandırılması (bunun konuyla bir alakası yok ama genede yayınlayım dedim) Empty_bar_bleue  (25/25)

uyuşturucu maddelerinin sınıflandırılması (bunun konuyla bir alakası yok ama genede yayınlayım dedim) Empty
MesajKonu: uyuşturucu maddelerinin sınıflandırılması (bunun konuyla bir alakası yok ama genede yayınlayım dedim)   uyuşturucu maddelerinin sınıflandırılması (bunun konuyla bir alakası yok ama genede yayınlayım dedim) Icon_minitimePaz Ara. 28, 2008 4:10 pm

UYUŞTURUCU MADDELERİN SINIFLANDIRILMASI

Uyuşturucu maddeleri türlerine göre aşağıdaki sınıflandırmaya tabi tutabiliriz;

A- AFYON VE TÜREVLERİ

1-Afyon
2-Morfin
3-Kodein
4-Metadon
5-Eroin

B- KENEVİR VE TÜREVLERİ

1-Reçine esrar
2-Toz esrar
3-Pres esrar
4-Gonca esrar
5-Likit(sıvı) esrar

C- UYARICILAR

1-Amfetamin
2-Kokain
3-Kafein

D- SENTETİKLER

1-Ecstasy (MDMA)
2-Captagon
3-Methamfetamin
4-Lysergic Asid Diethylamid (LSD)
5-Gamma Hydroxybutyrate (GHB)
6-Ketamine Hydrochloride (Ketamin)
7-Phencylidine (PCP)

E- SAKİNLEŞTİRİCİLER

1-Barbituratlar
2-Trankizanlar
3-Sedatifler

BAZI UYUŞTURUCU MADDELERİN BAĞIMLILIK KARAKTERLERİ

Amfetamin Bağımlılığı :

Bağımlılık potansiyeli kokainden biraz daha zayıftır. Hekimlikte dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda ve narkolepside kullanılmaktadır. Amfetamin (ve amfetamin benzeri madde) düzenli kullanımının tipik sonuçları performans artışı duygusu, kilo kaybı ve paranoid (kuşkucu) düşüncelerdir. Yoksunluğunda bunaltı, titreme, halsizlik, kas krampları, gece kabusları, mide ağrıları, doymayan açlık, hoşnutsuz duygudurum belirtileri olur. En ciddi yoksunluk belirtisi çökkünlüktür (depresyon). Amfetamine bağlı olarak psikotik bozukluk, duygudurum bozukluğu, bunaltı, cinsel işlev ve uyum bozukluğu gelişebilir.

Tedavisi kokain bağımlılığı tedavisine benzer. Psikoz varlığında antipsikotikler, bunun dışında bunaltı gidericiler kullanılır.


Kafein Bağımlılığı:

Kafein kahve dışında çay, özellikle migren ilaçlarında, kakao, çikolatada, hafif içkilerde bulunur. Bağımlılık yapıcı maddelerin hemen her özelliğini barındırır. Kafein yoksunluğunda baş ağrısı, yorgunluk ya da sersemlik, bunaltı veya çökkünlük, bulantı-kusma belirtileri görülür.

Tedavide diyet ve alışkanlıklardan kafeinin çıkartılması veya ciddi ölçüde azaltılması gerekir. Hasta yakınlarından destek istenir. Su ya da kafeinsiz hafif içeceklerin gün içinde sık tüketimi yararlı olur. Ağrı kesiciler kullanılabilir.


Esrar (Kannabis) Bağımlılığı:

Esrar için kullanılan diğer isimler: marijuana, ot, çay, pot, yabani ot. Neşelendirici etkisi bin yıldır bilinir. Ağrı kesici, uyku verici etkileri de vardır. En sık yasadışı kullanılan maddedir. Esrara karşı tolerans gelişir, yani dozu arttırmadan aynı etkileri sağlamaz hale gelir, psikolojik bağımlılığı vardır, fiziksel bağımlılığı ise olasılıkla fazla güçlü değildir. Esrar yoksunluğunda huzursuzluk, uykusuzluk, iştahsızlık ve hafif bunaltı olur. Esrar içildiğinde neşelendirici etkisi dakikalar içinde başlar, 2-4 saat sürebilir. En sık görülen etki gözlerin kızarması, hafif kalp hızlanmasıdır. İştah artışı ve ağız kuruluğu olabilir. Esrara bağlı paranoid fikirlerle giden psikotik bozukluk, bunaltı bozukluğu, kalıcı algı bozukluğu ve amotivasyonel sendrom (hiçbir şey yapmadan yaşama) gelişebilir.

Tedavisi ayık ve temiz kalma ve destekleme ilkesine dayanır.


Kokain Bağımlılığı:

En fazla bağımlılık yapan, sıklıkla kötüye kullanılan ve en tehlikeli maddelerden biridir. Diğer isimleri: Snow, cake, lady, freebase, crack, rock. Tıpta ilk olarak yerel anestezide kullanılmıştır. Kokainin davranışsal etkileri hemen hissedilir ve 30-60 dakika sürer. Solunum yoluyla alınışı az tehlikeli, damardan ve sigara olarak alınması ise en tehlikeli yollardır. Ağızdan alımı beyin-damar hastalıkları, kalp anomalileri ve ölümle sonuçlanabilir. Kokain sarhoşluğunda (zehirlenme) görülebilecek belirtiler: aşırı neşe veya duygulanımda küntleşme, gerginlik veya öfke, kalp atım artışı, gözbebeği genişlemesi, terleme-titreme, bulantı-kusma, burun akıntısı, kilo kaybı, kas zayıflığı, göğüs ağrısı, kalpte ritm bozukluğu, şaşkınlık, kasılma nöbetleri, koma. Kokain yoksunluk belirtileri: yorgunluk, canlı ve hoşnutsuz rüyalar, uykusuzluk veya aşırı uyku, iştah artışı, aşırı hareketlenme veya durgunluk. Kokaine bağlı paranoid sanrılar ve varsanılarla giden psikotik bozukluk, duygudurum bozukluğu, bunaltı bozukluğu, cinsel işlev bozukluğu, uyku bozukluğu gelişebilir.

Tedavisinde sosyal ortam değişimi, sık idrar tahlilleri, bireysel ve aileye yönelik psikolojik destek, kendine yardım grubu olan Adsız Narkotikler (AN) desteği, antidepresanlar yararlı olabilir.

Halüsinojen Bağımlılığı:

Psikodelik maddeler olarak da bilinir. Klasik olarak doğada bulunan halüsinojenler psilosibin ve meskalindir. Klasik yapay halüsinojen ise LSD'dir.(1938'de üretildi). Uzun dönem halüsinojen kullanımı sık görülmez. Fizik bağımlılığı yoktur. Halüsinojen sarhoşluğu belirtileri: bunaltı, çökkünlük, paranoid (kuşkucu) düşünce, yargılama bozukluğu, algıların keskinleşmesi, yabancılaşma, yanılsamalar, varsanılar, gözbebeği genişlemesi, kalp hızının artması, terleme, çarpıntı, görme bulanıklığı, titreme, dengesizlik. Halüsinojene bağlı kalıcı algı bozukluğunda geometrik varsanılar, renk parıltıları, renklerin belirginleşmesi, nesnelerin çevresinde ışık haleleri, nesneleri olduğundan çok büyük veya çok küçük görmeler olabilir. Halüsinojene bağlı psikotik bozukluk, duygudurum bozukluğu, bunaltı bozukluğu gelişebilir.

Tedavisi halüsinojen sarhoşluğunda konuşma ve yatıştırma, kısa süreli ilaç kullanımı, var olan psikiyatrik durumun tedavisi biçimindedir.

Uçucu (Bally, Tiner, vs) Bağımlılığı:

Bu gruba çözücüler (solventler), yapıştırıcılar, uhular, aerosoller, propanlar, tiner ve benzin girer. Örnekleri: Bally, tiner, benzin, çakmak gazı, temizleme sıvısı, sprey boya, ayakkabı boyası, daktilo düzeltici sıvısı. Ucuz, kolay bulunan ve yasal maddelerdir. Bu nedenle yoksullar ve gençler tarafından sık kullanılır. Uçuculara tolerans gelişir (doz arttırma gereği) fakat yoksunluk belirtileri hafiftir. Etkileri alımdan 5 dakika sonra başlayıp 3 dakika-saatler sürebilir. Uçucu sarhoşluğu belirtileri: kavgacılık, aldırmazlık, yargılama bozukluğu, sersemlik, nistagmus (göz titremesi), geveleyerek konuşma, yürürken sendeleme, uykulu hal, tepki yavaşlaması, titremeler, kasların zayıflaması, görme bulanıklığı veya çift görme, aşırı neşe, komaya varabilecek bilinç kaybı. Uçuculara bağlı olarak deliryum, kalıcı bunama, psikotik bozukluk ve duygudurum veya bunaltı bozukluğu gelişebilir.

Tedavisinde eğitim, alttaki kişilik bozukluğunun tedavisi, sosyal destekleme gerekebilir.

Sigara (Nikotin) Bağımlılığı:

Sigara bağımlılığında başlangıç giderek 14 yaşın altına inmektedir. Sigara kullanımının en önemli yan etkisi uzun vadede ölümdür. Sigaranın uyarıcı özellikleri dikkat artışına, öğrenme ve sorun çözme yetisinde gelişime yol açar. Ayrıca gerginlik ve çökkünlüğü azaltıcı etkileri vardır. Sigaraya başlayanların yarısından fazlası sürekli içici hale gelir. Sigarayı bıraktıktan sonra 24 saat içinde ortaya çıkan yoksunluk belirtileri; hoşnutsuz veya çökkün duygudurum, uykusuzluk, iştah artışı, kalp yavaşlaması, huzursuzluk, bunaltı, kolay sinirlenme.

Sigara bırakmanın yararları: daha uzun yaşama, genel sağlıkta düzelme, akciğer kanseri, diğer kanserler, kalp krizi, beyin damar hastalığı ve süreğen akciğer hastalığı riskinin; düşük doğum riskinin azalması. Destek almadan kendi kendine sigara bırakma başarı oranı %10 gibiyken nikotin bantları kullanımı ve davranış terapisi desteğiyle başarı oranı %60'a kadar çıkabilmektedir. En önemli öğe yeme, araba kullanma, sosyal ortamlar gibi günlük etkinliklerin sigarasız nasıl sürdürüleceği, duygusal sorunlar ve kilo alımıyla nasıl başa çıkılacağını gözden geçiren desteği planlamaktır. Grup olarak (topluca) sigarayı bırakma, nikotinli sakızlar, antidepresan kullanımı, telefon görüşmeleriyle sıkı izleme bağımlılık tedavisinin diğer unsurları olabilir.

Eroin (Opiyat) Bağımlılığı:

Opiyatlar eroin, morfin, hidromorfin, metadon ve kodeindir. En sık kullanılan opiyat eroindir. Düzenli kullanımıyla eroine birkaç ayda bağımlılık ve tolerans gelişmektedir. Eroin kullanımıyla önce neşelenme, sonra apati (ilgisizlik), huzursuzluk, yargılama ve bellek bozukluğu, gözbebeklerinde daralma, sersemlik duygusu, sözleri geveleme, dikkat ve bellek bozukluğu olur; bunlar eroin sarhoşluğu belirtileridir. Eroin kullanımının azaltılması veya kesilmesiyle ortaya çıkabilecek yoksunluk belirtileri; hoşnutsuz duygudurum, bulantı-kusma, kas ağrıları, göz yaşı artışı, burun akıntısı, gözbebeği genişlemesi, terleme, ishal, esneme, ateş, uykusuzluk. Eroin aşırı dozda alındığında solunum durması ile ölüme neden olabilir. Eroin komasında gözbebekleri topluiğne başı gibi daralmıştır.

Tedavisinde ayıklığın sağlanması, AİDS açısından bilgilendirme, denetimli metadon yerine koyma tedavisi, psikoterapi, adsız narkotikler (AN) gibi kendine yardım grupları sayılabilir.

Fensiklidin Bağımlılığı:

Öteki adları: Melek tozu, kristal, barış hapı, süpergrass, hap, roket yakıtı, at sakinleştirici. Veterinerlikte kullanılan bir anestetiktir. Ketamin de benzer bir maddedir. Fensiklidin sarhoşluğu (entoksikasyonu) belirtileri: kavgacılık, saldırganlık, dürtüsellik, yargılama bozukluğu, nistagmus (göz titremesi), hipertansiyon ve kalp hızının artması, uyuşma, ağrı duyumunda azalma, sarsak hareketler, konuşma peltekleşmesi, kas katılığı, kasılma veya koma, ses duyumunda artış. Fensiklidin alımından sonra 1-2 günde psikoz benzeri tablodan çıkılır. Bağımlılığında düşünce bozukluğu, reflekslerin azalması, bellek kaybı, dürtü denetimi kaybı, uykululuk, çökkünlük, yoğunlaşma bozukluğu olur. Fensiklidine bağlı psikotik bozukluk, duygudurum bozukluğu, bunaltı bozukluğu gelişebilir.

Tedavisinde konuşarak rahatlatma yararlı değildir. Bilinç kapalıyken takip, belirtilere yönelik tedavi, sessiz ve karanlık oda sağlamak, antipsikotik ve bunaltı gidericiler sayılabilir.

Sakinleştirici Uyku Verici (Sedatif Hipnotik ) Bağımlılığı:

Sakinleştiriciler gerilim azaltıcıdır, genellikle bunaltı gidericilerle eşanlamlı kullanılır. Sakinleştirici ve bunaltı gidericiler de doza bağlı olarak uyku verebilir, uyku vericiler de gündüz sakinleşmesi yapabilirler. Bu grup içinde bulunan ilaçlar benzodiyazepinler (Diazem, Rohypnol, Xanax, Valium gibi) ve barbitüratlardır. Fizyolojik ve psikolojik bağımlılıkları vardır. Tolerans da gelişir. Çoğunlukla yeşil reçeteli ilaçlardır. Sarhoşluğunda (entoksikasyon) uygunsuz cinsel veya saldırgan davranış, oynak duygudurum, yargılama bozukluğu, sözleri geveleyerek konuşma, sarsak hareketler, sendeleyerek yürüme, nistagmus (göz oynaması), dikkat/bellek bozukluğu, uykululuk veya koma görülebilir. Yoksunluk belirtileri ise: terleme, nabız artışı, elde titreme, uykusuzluk, bulantı-kusma, gelip geçici varsanılar (görsel, işitsel, dokunsal), huzursuzluk, bunaltı, sara benzeri kasılma nöbetleri. Özellikle barbitürat yoksunluğu yaşamı tehdit edebilir. Sakinleştirici, uyku verici ve bunaltı gidericilerle ilgili kalıcı bunama, kalıcı bellek bozukluğu, psikotik bozukluk gelişebilir. Alkol ile alındıklarında zehirlenme olasılığı artmaktadır.

Tedavisinde psikiyatrik yardım, çevre desteği, uyku vericiler sayılabilir. Bağımlılık maddesini yeni bir maddeyle değiştirmekten kaçınmalıdır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
pessimist1_9
Profesyönel Üye
Profesyönel Üye
pessimist1_9


Erkek
Mesaj Sayısı : 370
Yaş : 35
Nerden : ewden :P
Rep :
uyuşturucu maddelerinin sınıflandırılması (bunun konuyla bir alakası yok ama genede yayınlayım dedim) Left_bar_bleue10 / 10010 / 100uyuşturucu maddelerinin sınıflandırılması (bunun konuyla bir alakası yok ama genede yayınlayım dedim) Right_bar_bleue

Kayıt tarihi : 16/12/08

Foruma Katkısı
Forum Katkı:
uyuşturucu maddelerinin sınıflandırılması (bunun konuyla bir alakası yok ama genede yayınlayım dedim) Mp25/25uyuşturucu maddelerinin sınıflandırılması (bunun konuyla bir alakası yok ama genede yayınlayım dedim) Empty_bar_bleue  (25/25)

uyuşturucu maddelerinin sınıflandırılması (bunun konuyla bir alakası yok ama genede yayınlayım dedim) Empty
MesajKonu: Geri: uyuşturucu maddelerinin sınıflandırılması (bunun konuyla bir alakası yok ama genede yayınlayım dedim)   uyuşturucu maddelerinin sınıflandırılması (bunun konuyla bir alakası yok ama genede yayınlayım dedim) Icon_minitimePaz Ara. 28, 2008 10:09 pm

bılgıler ıcın tesekkurler......
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.dislilerdograma.com/
ahmetkostek
Profesyönel Üye
Profesyönel Üye
ahmetkostek


Erkek
Mesaj Sayısı : 249
Yaş : 34
Nerden : NETTEN(iskilip)
Rep :
uyuşturucu maddelerinin sınıflandırılması (bunun konuyla bir alakası yok ama genede yayınlayım dedim) Left_bar_bleue0 / 1000 / 100uyuşturucu maddelerinin sınıflandırılması (bunun konuyla bir alakası yok ama genede yayınlayım dedim) Right_bar_bleue

Kayıt tarihi : 20/12/08

Foruma Katkısı
Forum Katkı:
uyuşturucu maddelerinin sınıflandırılması (bunun konuyla bir alakası yok ama genede yayınlayım dedim) Mp50/50uyuşturucu maddelerinin sınıflandırılması (bunun konuyla bir alakası yok ama genede yayınlayım dedim) Empty_bar_bleue  (50/50)

uyuşturucu maddelerinin sınıflandırılması (bunun konuyla bir alakası yok ama genede yayınlayım dedim) Empty
MesajKonu: Geri: uyuşturucu maddelerinin sınıflandırılması (bunun konuyla bir alakası yok ama genede yayınlayım dedim)   uyuşturucu maddelerinin sınıflandırılması (bunun konuyla bir alakası yok ama genede yayınlayım dedim) Icon_minitimePaz Ara. 28, 2008 10:22 pm

TŞK EDERİMMM SAOL GERCEKTEN GUZEL PAYLASIMM
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.iskilipgenclik.net.tc
aSi_kaRdeLen
Çalişkan Üye
Çalişkan Üye
aSi_kaRdeLen


Kadın
Mesaj Sayısı : 38
Yaş : 34
Nerden : Ankara
Rep :
uyuşturucu maddelerinin sınıflandırılması (bunun konuyla bir alakası yok ama genede yayınlayım dedim) Left_bar_bleue0 / 1000 / 100uyuşturucu maddelerinin sınıflandırılması (bunun konuyla bir alakası yok ama genede yayınlayım dedim) Right_bar_bleue

Kayıt tarihi : 16/12/08

Foruma Katkısı
Forum Katkı:
uyuşturucu maddelerinin sınıflandırılması (bunun konuyla bir alakası yok ama genede yayınlayım dedim) Mp25/25uyuşturucu maddelerinin sınıflandırılması (bunun konuyla bir alakası yok ama genede yayınlayım dedim) Empty_bar_bleue  (25/25)

uyuşturucu maddelerinin sınıflandırılması (bunun konuyla bir alakası yok ama genede yayınlayım dedim) Empty
MesajKonu: Geri: uyuşturucu maddelerinin sınıflandırılması (bunun konuyla bir alakası yok ama genede yayınlayım dedim)   uyuşturucu maddelerinin sınıflandırılması (bunun konuyla bir alakası yok ama genede yayınlayım dedim) Icon_minitimePtsi Ara. 29, 2008 3:27 pm

bilqi ama qüzel bir bilqi deil bnce bu konu çok saçma arkadaşlar ltfenn yani
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
qarizma
ZEküü Üye
ZEküü Üye
qarizma


Erkek
Mesaj Sayısı : 159
Yaş : 33
Nerden : iskilip
Rep :
uyuşturucu maddelerinin sınıflandırılması (bunun konuyla bir alakası yok ama genede yayınlayım dedim) Left_bar_bleue25 / 10025 / 100uyuşturucu maddelerinin sınıflandırılması (bunun konuyla bir alakası yok ama genede yayınlayım dedim) Right_bar_bleue

Kayıt tarihi : 15/12/08

Foruma Katkısı
Forum Katkı:
uyuşturucu maddelerinin sınıflandırılması (bunun konuyla bir alakası yok ama genede yayınlayım dedim) Mp25/25uyuşturucu maddelerinin sınıflandırılması (bunun konuyla bir alakası yok ama genede yayınlayım dedim) Empty_bar_bleue  (25/25)

uyuşturucu maddelerinin sınıflandırılması (bunun konuyla bir alakası yok ama genede yayınlayım dedim) Empty
MesajKonu: Geri: uyuşturucu maddelerinin sınıflandırılması (bunun konuyla bir alakası yok ama genede yayınlayım dedim)   uyuşturucu maddelerinin sınıflandırılması (bunun konuyla bir alakası yok ama genede yayınlayım dedim) Icon_minitimePtsi Ara. 29, 2008 5:32 pm

uyuşturucu işi fln saçmalık yha denemeye bile degmez
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
uyuşturucu maddelerinin sınıflandırılması (bunun konuyla bir alakası yok ama genede yayınlayım dedim)
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» benim cocugum uyuşturucu kullanmaz demeyin

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Sizin Yeriniz...Sizin Siteniz... :: Eğitim :: Rehberlik-
Buraya geçin: